lördag 20 mars 2010

Vecka 33

Barnet
Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Mamma
Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Magen i vecka 33 (32+0). Totalt +4,5 kg alltså.

Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldj
ur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt,
cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.



Lite full i skratt blir jag. Hur gravid ser jag ut på den vänstra bilden liksom?

Pappa/partner
Väntar ni första barnet kan det vara lärorikt, göra er säkrare och tryggare inför förlossningen att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Alla har olika uppfattningar om hur det ska se ut att det kan vara bra att försäkra sig om hur det är i verkligheten. Hör med er barnmorska vad som gäller.

Hos barnmorskan/kontroller
Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.

Tankar
Jag känner mig inte så himla stor. Men så är jag väl inte så himla stor heller? Jag känner att det är både på gott och ont. Självklart är det skönt att inte vara gigantisk och att inte känna sig så himla tung och otymplig, men samtidigt så tycker jag ju att höggravida kvinnor är otroligt vackra. Och gravidkläder sitter mycket snyggare på en ordentlig gravidmage. Så lite snuvad känner jag mig faktiskt, på just den biten. Tacksam är jag dock att jag inte har samlat på mig någon vätska (än?). Mina ringar, strumpor och skor sitter som de ska.

Ska jag äta allt som står i den där "mattips-listan" så lär jag inte få göra annat än att äta. Men det är klart, lite bättre kan man nog nästan alltid äta. Vi skulle behöva få i oss mer fisk t ex, det blir alldeles för sällan. Men jag är inte så förtjust i fisk, bara när svärmor tillagar den (och det inte är sill). Olika typer av fiskpinnar äter vi lite nu och då, men det känns kanske inte så jättenyttigt?

En sak som har slagit mig är att jag aldrig fått göra ett urinprov på MVC. Blodtryck, socker och järnvärde kollas varje gång, men inte en enda gång har barnmorskan velat kolla urinen. Är det konstigt? Är det något som bör göras regelbundet, även om man inte har några problem?

P.S. Gick in i vecka 33 igår, men är lite seg av mig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att jag lämnade 2 urinprov under mina graviditeter. Om alla andra värden är bra så behövs det inte :)

Jag tycker att du har en jättefin mage! Sköt om er!
Kram Ann
P.S Det finns ju massor av god fisk. Gör det enkelt så smakar det bäst. D.S

Therese sa...

Lämnade inte heller så många urinprov, är allt bra så är det ju det. Du har söt mage. Kram

Unknown sa...

God kväll,
Snubblade in på din blogg via en annan blogg, och tur är väl det! Hit kommer jag åter.

All lycka med den stundande graviditeten. Jag saknar verkligen min gravid-mage...

Välkommen in till mig!
Kram från Camilla
♥ ♥ ♥

JD sa...

Hihi, skulle det där vara mycket mat? Jag äter flingor med mjölk+två smörgåsar till frukost, frukt på jobbet, lunch, frukt på jobbet, flingor med mjölk när jag kommer hem och sedan middag :). Och ev. nattsmörgås om jag vaknar av hunger ;).

Känns som att jag är hungrig nästan jämt men om du inte är hungrig så behöver säkert inte bebisen mer heller :). Vi brukar oftast laga laxpaket när det kommer till fisk. Jag äter oftast ute en gång i veckan också och då väljer jag fiskalternativet (sushi, fisksoppa etc.).

Jag lämnar för övrigt urinprov varje gång men de verkar inte tycka att det är så viktigt om jag hoppar över ngn gång.